Az éppen kifutott NFL szezon kapcsán eljátszottam a gondolattal, mi vajon milyen csapatot állítanánk ki, ha egyszer ez jutna eszünkbe. (Nem fog, a feleségem megmondta.)

(Igen, arról a sportágról van szó, amelyikben a játékosok nagy része sosem találkozik a labdával. Amelyikben a labdával mégis kapcsolatba kerülő játékosok nagy része sosem érinti lábbal a labdát. Azt a labdát, amelyiknek formájáról elsőre senkinek nem a játék jut eszébe. Ahol a támadók nagy része védekezik, a védők nagy része meg támad... Whatever.)

Előre bocsátom, nem látom át a sportágat. Nem tudom igazán, miért jobb egyik a másiknál, nem tudom, hogyan edzenek, és hogy miként is kellene egy csapatot összeállítani, továbbá sosem játszottam. Gondolom az eddig felsoroltakkal nem vagyok egyedül. De néztem ezeket a snájdig legényeket gyermekkorom egyik kedvenc mesefigurájának öltözve, és egyfolytában az járt a fejemben, hogy milyen jó lenne ott mondjuk Bakos úr, esetleg Darabos Laci védő poziban, Robi természetesen QB-ként, sőt, kapásból volt ötletem punt returner-re illetve szélső elkapóra is. Hajtás után tehát Urak, az Önök elhelyezése következik a football terepasztalán, némi magyarázatot fűzve a posztokhoz.

Először egy kép, hogyan is néz ki ez felülről, és egy kis bevezető azoknak, akik még nem foglalkoztak ezzel a sportággal:

A mi soccerünkhöz hasonlóan tizenegy fő lép egyszerre pályára, és a profi csapatokban külön sorok szerepelnek a támadásban (Offense, kék) és a védekezésben is (Defense, rőt), sőt van egy speciális feladatokat ellátó egység is (ez a special team, minő meglepetés, ők nem látszanak az ábrán).

A cél itt is a labda eljuttatása az ellenfél gólvonalán túlra, de a jenkik jobban megkombinálták ennek szabályait, mint egyszeri kígyó a szabadrúgást, emiatt erre most nem térnék ki. Röviden: nem elég, hogy csak úgy oda jut a labda, hanem kunsztozni kell. Pont.

 

Defense

Defensive end (DE) A védőfal szélső embere, feladata az irányító támadása, illetve futójáték megállítása. Ritkán jut át a falon, leginkább tolong. Jelöltjeink: Takács F., Horváth B., Kiss P. I-II. (belőlük kettő különböző is van, de csak vídiakemény kiszerelésben)

Defensive linemen (guard, tackle) (DL) A védősorban középen, azonos a feladata az endekkel. A sorsa is többnyire. Persze, ha sikerül jelentős erőfölényt elérni itt, akkor jajj az irányítónak. A középső ember (nose tackle, v. middle guard) általában a leggyorsabb védőjátékos, ha valaki átjuthat a falon sackelni, az ő. Nagy kincs az ilyen, jól is keresnek. Jelöltjeink: Szűcs L., Radó T., Barna T., Nika Zs., Mohai L. , Németh A. (Higyjenek nekem, volt szerencsém látni mind a hatukból előbújni az állatot...)

Linebacker (LB) A védelem második sora, igen változatos feladatkörrel: futójáték blokk, passzhalászat, emberfogás. Pozíciójuk szerint három félék lehetnek: erősoldali (a legerősebb felépítésű LB, takarítania kell, hogy a futójáték megakadályozható legyen, de ha az emberét megveri (TE), mehet az irányítóra is), középső (ő a pályán a védelem irányítója, ő "olvassa" a támadásokat), és gyengeoldali (a legfürgébb védő, neki a legnagyobb a védendő szabad terület). Jelöltjeink: erős oldal: Tátrai G., The Man In The Middle: Gere G., gyenge oldal: Vallus M./Boda Cs./Tiba J.

Cornerback (CB) Mozgékony emberek, feladatuk a szélső elkapók kiiktatása, adott esetben szerzett labdával visszahordás. Nem szabad elfelejteni, hogy nem érhetnek az emberükhöz, amíg az meg nem kapja a labdát. Jelöltjeink: Bíró Z., Szabó Big T., + Stubán B. (jajj, ha ő valakinek elkapja a bimbaját...)

Safety (SS, FS) A leghátsó védő emberek. Vagy a hosszúpasszos játék megakadályozása a feladatuk, vagy rosszabb esetben a hosszúra sikerült futások megállítása. Hírük, hogy a legkeményebb ütközések nekik jutnak. Szép, nem? Jelöltjeink: Bagyula J., Bakó T.

Offense

Center (C) Általában csapatkapitány is, egyébként falembernek számít. Ő dobja hátra a labdát az irányítónak, aztán gyilok. Jelöltünk: Flemming O. (Enyém labda, azért.)

Offensive guard (G) Középső falemberek, blokkoló funkcióval. Nem szakadhat rajtuk be a "zseb", ahonnan az irányító osztogat. Jelöltjeink: Bódi A., Bakonyi R.

Offensive tackle (T) Szélső falemberek, feladat szintén blokkolás. Nagy a felelősség, itt többen is jöhetnek egyszerre. Az irányító rossz kéz oldalán álló tackle a második legjobban fizetett játékos az NFL-ben, mert a legsúlyosabb sérülést okozó támadások onnan érhetik a QB-t. Jelöltjeink: Nátuly Cs., Darabos L.

Tight end (TE) Még a falban, szintén a rosszkéz oldalon, de már rövid passzos játéknál elkapó és futó feladatokkal felruházva. Jelöltünk: Bakos B.

Wide receiver (WR) Izgágák, figyelem! Elfutunk jó messzire, közben lerázzuk a védőt és elkapjuk a labdát. Világos? Jelöltjeink: Tiba J., Tánczos L., Darai P., Leiner T. (Atyaisten, ki fogná meg?), Lantos Z., Vészmegoldásként: Gál B. (Halló, halló!)

Fullback (FB) A leghátsó testőri pozíció. Gyakran futó feladatok ellátása. Muszáj szeretnie az ütközéseket. Jelöltünk: Bauda S. (Egy jégkorongozó szereti.)

Running (v. tail) back (TB) Nomen est omen. Labdát a kézbe, és futás. Esetleg védekezés, vagy megtévesztés. Kell a gyorsaság, a tömeg és az ütközéshez való beteges vonzalom. Jelöltek: Tarsoly A., Barcsai M.

Quarterback (QB) A játék origója, a mágnestábla Budapestje. Ő hív játékot, ő passzol szépeket, őrá vigyázunk nagyon. Vajkéz, hidegvér, reklámarc. Jelöltjeink: Tóth R. (Ki az a Tom Brady?), Kolarics D., Péntek B., Bakos B., Stubán B.

 

Special team

Nem teljes az alábbi felsorolás, ezen kívül van még néhány pozíció, a mi szempontunkból ez most irreleváns. Ők is tizenegyen mennek fel a pályára, és csak nagyon rövid időt töltenek ott.

Kicker: Rúgó játékos, a jutalompont, illetve a mezőnygól kísérleteket végzi, és a kezdőrúgást. Természetesen és kizárólag: Takács M. (vagy valamelyik öccse, ha ő éppen dolgozik)

Holder: Ő kapja és állítja le a labdát a rúgó számára. Első számú szabálya: fűzővel kifelé! Általában a punter (mint Meskó Zoli a Patriotsban), vagy a csereirányító végzi ezt az apró, de annál nagyobb felelősséggel járó feladatot. (Finkle=Einhorn) Jelöltünk: Kolarics D. (Sosem rontaná el. Az nem létezik.), Tóth Sz. (A finomkezű Mr Clyde)

Long snapper: Speciális center, mivel neki jó messzire kell halálos pontossággal hátrapasszolnia a labdát. A jelölt: Hillier D., Kis-Molnár T. (ez mérnöki munka, kérem)

Kick returner: Az amerikai fodbal egyik leglátványosabb eleme a sikeres kezdőrúgás utáni visszahordás. Általában a szélsőelkapók, vagy éppen hasonló képességű őrzőik kapják ezt a feladatot. Mi annyira jól állunk tarthatatlan emberekkel, hogy nekünk saját kijelölt visszahordóink vannak. Ők pedig: Boda Cs., Dudás M.

Punter: kézből rúg, de nagyon pontosan kell tudnia, hova. Ő is nagy sütő. Nálunk: Péntek B.

Punt returner: Mint a kick returner. Jelöltünk: Nika T. (szorul-e magyarázatra?), Leiner T. (Őt ki kell emelni: tudtommal az egyetlen, aki valóban játszott amerikai focit, és bár a posztjáról nem kérdeztem, csalódnék ha nem WR, vagy returner lett volna. Kívánom neki, hogy folytassa, előtte még az élet.)

Gunner: gyakorlatilag védő, az előrerúgott (praktikusan átadott) labdát igyekszik emberrel együtt minél távolabb megállítani a saját célterülettől, vagy megakadályozni, hogy a rúgott labda az ellenfél célterületére jusson, mert akkor azok a 20 yardos vonalról jöhetnek, egyébként meg onnan, ahol megállt. (Eszementek, mondom.) Ezzel párhuzamosan lehet Arsenal szurkoló is, de nem feltétel. A gyorsaság és a kiváló mozgáskoordináció viszont igen. Jelöltjeink: (hamár...) Major T., Gacsó T., Darabos Z. és Madrid kedvenc szárnyasa, a Keselyű maga: Horváth A.

Cheerleading

Meggyőződésem, ez a csapatrész áll legközelebb a nemzetközi színvonalhoz. A felsorolástól ehelyütt azonban eltekintenék, mivel a jelöltek alkatuknál fogva hajlamosak (lelki) sérüléseket összeszedni esetleges kimaradás, de akár beválogatás esetén is, tehát még messze pályára lépés előtt. De addig is: Gimme a T! -Teee!!!, Gimme an E! -Eeee!!!...

Így nézne ki tehát egy csapat, persze meccs előtt. Bocsánat azoktól (akik végigolvasták), akik esetleg sérelmezik, hogy kimaradtak, és azoktól, akik esetleg konkrét elképzeléssel rendelkeznek a posztjukat illetően, természetesen készen állok korrigálni a hibát. Az írás, a cikk összeállítása részben a Legyőzhetetlen (Invincible) című film grundjelenetének (vagy Stallone börtönudvarának) hangulati befolyása alatt íródott. Nagy élvezetet nyújtott elképzelni titeket ebben a számunkra szokatlan közegben, már ezért megérte, ez az igazi fantasy league. És egyre erősödött a vágy, hogy szervezzünk egy találkozót például az Orczy kertbe (Klinikák megálló következik...), ahol ebben a príma februári időben is nagyszerű lenne mackónadrágban levezetni a felgyülemlett feszültséget. Néha azt érzem, igény, az volna rá.  Főleg a jelenlegi AC Milan ellen, tetszőleges szabályokkal, a teszkóparkolóban. Mert ott jobban kibontakozhatnának az egyéniségek. 

     

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teremurak.blog.hu/api/trackback/id/tr782654107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása