Felfokozott médiaérdeklődés, szokatlanul magas nézőszám, három csapat, kilenc labda, tizenhárom játékos, kiegyenlített mezőny, parádés újoncok, neves hiányzók, érthetetlenül nyomott légkör, látens agresszió, és má' megint a Laczi. Címszavakban ennyi, lássuk gyorsan a részleteket:

A. csapat: Bakos B.-Jáger A.-Nika T.-Tóth A., (szigorúan névsor szerint)

A tarthatatlan, a szétválaszthatatlan, a megkülönböztethetetlen Bakos-Nika ikerpár ezúttal ismét nívós játszótársakat kapott a hétről-hétre egyre jobb formába lendülő Anna és a minden poszton bevethető András személyében. Eleinte úgy tűnt, az Ikreknek egyáltalán nem áll szándékukban a múlt héten megszerzett trónról lekászálódni. Anna bedobta, amit be kell dobni, András és Bálint nagy fantáziával játszva szőtték a támadásokat, Toma pedig MVP formát hozott az első meccseken. Aztán beleszürkültek a mezőnybe, a végére pedig teljesen szétestek. Talán azért, mert a sportban az igazi üzlet a sportfogadás, esetleg mert művészi lelkük visszahúzódó rózsabimbóként viselte a pályán metszőollóként megjelenő kőkemény ghettoballer stílust, netán mert egy terápiás beszélgetés keretében megállapították, mindannyiuknak szar napja volt, hogy is mernek ők itten villogni... Persze a másik két csapat is mindent megtett, hogy ne nekik legyen jó. (Azért a lóvéból, ha maradt...)

B. csapat: Antal M.- Barcsai K.- Barcsai M.-Flemming O.-Szabó B.T.

Kerülvén a kliséket azt mondhatnánk: minden jó, ahh, a vége jó. Két újonc, két Miklós, két szenvedélyes, de fegyelmezett ultra (a feleségem és a fiam, ollé, ollé, ollé, tessenek sűrűbben jegyet venni), a végén két siker. A lelkes újoncainknak és az alacsonyabb csapatszerkezetnek köszönhetően a mezőny leggyorsabb csapata voltunk, ezt az előnyt azonban csak a végére sikerült stabilan sikerré alakítani. A fél Budapestet gyermekkoruk óta rettegésben tartó Barcsai fivérek most először léptek nálunk együtt pályára, és itt is igazolták hírnevüket. Bátran törtek be a palánk alá, középtávolról pontosan céloztak és nagyszerű passzokat osztottak az alapvonal mentén. A Műegyetem leggyorsabb doktorandusza, Antal úr jól alkalmazkodott a mezőnyhöz (nem lehet nagy különbség számára az erdő és mi védelmeink között), önzetlenül passzolt, a befejezéseket viszont néha merő jóindulatból elkapkodta (hiszen igazán nem szép dolog egy épphogy csak észlelési fázisban lévő ellenfélről mindannyiszor kosarat dobni). Big T.-vel (aki Bostonban csak Green T. lenne, és palackoznák) mindig jó lenni, jól dob, harcol a lepattanóért és forintos labdákat hord magával, nagy mennyiségben. (Ezúton azért megerősíteném a múlt heti üzenetemet: akinek ilyen vaj csuklója és epedarugókon rezgő ujjai vannak, az dobjon többet kintről!) A védekezésünk végig agilis volt, sosem játszottunk alárendelt szerepet. Egyszer szaladtunk bele csúnyán a késbe (c. csapat ellen), azt viszont a bírókra és az elkapkodott támadásokra vezetnénk vissza. A végén viszont mindkét csapatot megvertük, beérett a sokéves munka gyümölcse.

C. csapat: Bakonyi R.-Christoph Á.-Tánczos L.-Vinkovits B.

Nehezen lendültek bele, de akkor nagyon. Két meccsen összesen 3 kosarat kaptak, és alig 8 percet voltak pályán. De legyen szó a vereségeikről az egész estéről: előre megfontolt szándékkal második hullámként érkeztek a helyszínre, ahol is kénytelenek voltak nagy duzzogva egy csapattá alakulni, lévén a pontosan érkezők már kialakították a maguk csapatait. A csapat újonca Ádám volt, ez azonban egy pillanatig sem látszott rajta. Bátran tört kosárra, és megtalálta a helyét minden játékfázisban. Körülötte egy olyan támadó gépezet működött, aminek nem igazán volt gyenge pontja. Bár Robitól most nem láttuk a "Kérdezd meg, mennyi az idő!" és a "Van nálam bőven labda, egyet beteszek a puttonyba" cselt, közelről-távolról halálbiztos volt és szívesen vállalta a test-test elleni küzdelmet. (Szabályértelmezésünket neki, és a rovat állandó olvasójának, Tomának ajánlom különös figyelmébe.) Laczi és Bálint pedig szépen egymásra, aztán a ritmusukra találtak, és a fejezet bevezetőjében említett két meccsen habosra is verték csapatukkal a mezőnyt. A kispadon azonnal megfogalmazódott a verdikt: ezeket azonnal felnégyelni! Végére jóllakottá vált a kis Real Madrid, szerencsére.

 

Heti szabály: bottal akasztás belemenés

A streetball-t a fair play szellemében játszák, mi pedig a streetball szellemében játszunk. Az mondja tehát a faultot, aki ellen elkövették. Van viszont olyan helyzet, amikor a támadó és a védő egyszerre kiált faultot. Ezt próbálnánk most tisztázni, nem lesz könnyű. Kérek mindenkit, aki idáig eljutott, rágja át magát a most következő száraz szabályismertetésen, hiszem, hogy ettől javulni fog a játékunk minősége.

A szabálykönyv szerint a belemenés meghatározása a következő:

44.1.3. Belemenés az olyan személyi érintkezés, labdával vagy labda nélkül, amikor a játékos az ellenfél játékos felsőtestének nekimegy vagy azt meglöki.

Ez így túl általános, tanfolyamra való. Minket igazából az érdekel, miként lesz faultoló a támadó játékos, mikor védekezett szabályosan a védő? Tehát:

44.5. Szabályos védőhelyzet

          44.5.1    A védekező játékos akkor foglalt el egy kiinduló szabályos védőhelyzetet, ha:

·         Szemben van ellenfelével, és

·         Mindkét lába a talajon van.

          44.5.2    A szabályos védőhelyzet kiterjed a játékos fölötti légtérre (hengerre) a talajtól a mennyezetig. Felemelheti karjait és kezeit a feje fölé vagy függőlegesen felugorhat, de felemelt kezeit a képzeletbeli hengeren belül, függőlegesen kell tartania.

Múltkor is előkerült, most akkor tisztázzuk, mit jelent a henger? (Nem Laczi, nem titeket...)

Íme:

44.3. Henger alapelv

          A henger alapelv (13. ábra) azt a képzeletbeli hengeren belüli teret jelenti, amelyet a játékos foglal el a talajon. A henger magában foglalja a játékos felett lévő teret, és a következők határolják:

·         Elölről a tenyerek,

·         Hátul a fenék, és

·         Oldalról a karok és a lábak külső széle.

          A kezeket és a karokat a felsőtest előtt legfeljebb a lábak vonaláig lehet kinyújtani könyöknél behajlítva úgy, hogy az alkarok és a kezek felemelt helyzetben vannak. A lábak közötti távolságnak a játékos magasságával arányosnak kell lenni.

És akkor, ha ez is megvan, árnyaljuk egy picit a képet:

44.6    Védekezés a labdát birtokló játékos ellen

          44.6.2    A labdás játékosnak számítania kell arra, hogy védekeznek ellene, és késznek kell lennie a megállásra vagy az irányváltoztatásra, amint ellenfele egy kiinduló szabályos védőhelyzetet vesz föl vele szemben még akkor is, ha ez a másodperc tört része alatt történik.

          44.6.3    A védekező (védő) játékosnak úgy kell elfoglalnia kiinduló szabályos védőhelyzetét, hogy ne okozzon testi érintkezést helyzete elfoglalása előtt.

          44.6.4    Ha egyszer a védőjátékos már elfoglalta kiinduló szabályos védőhelyzetét mozoghat, hogy folyamatosan védekezzen, de nem teheti ki a karját, vállát, csípőjét vagy lábát, és nem okozhat olyan érintkezést, ami megakadályozza, hogy a labdát vezető játékos elhaladjon mellette.

          44.6.5    Az „akadályozás/belemenés – labdás játékos” helyzet megítélésekor a játékvezetőnek a következő alapelveket kell alkalmazni:

·         A védőjátékosnak el kell foglalnia egy kiinduló szabályos védőhelyzetet szemben a labdás játékossal, mindkét lábával a talajon állva.

·         A védőjátékos ebben a helyzetben maradhat, függőlegesen felugorhat, illetve oldalra vagy hátrafelé mozoghat, hogy megtartsa szabályos védekező helyzetét.

·         Amikor mozog, szabályos kiinduló védőhelyzetének megtartása érdekében pillanatokra felemelheti egyik vagy mindkét lábát a talajról, de csak akkor, ha ez a mozgás oldalra vagy hátrafelé történik, és nem a labdás játékos felé.

·         Az érintkezésnek a felsőtesten kell bekövetkezni, amely esetben a védőjátékost úgy kell tekinteni, mint aki először ért az ütközés helyére.

·         A szabályos védőhelyzet elfoglalása után a védőjátékos a hengerén belül elfordulhat, hogy csökkentse az ütközés erejét, illetve elkerülje a sérülést.

                           A fenti esetben a hibát úgy kell tekinteni, hogy a labdás játékos okozta.

Ez az általános szabály, egyértelmű fogalmazás, nincs mit hozzáfűzni. Remélem ez segít tisztázni a félreértéseket, és főleg hogy jövőhéten nem a levegőben elkövetett szabálytalanságokkal kell valamilyen apropóból foglalkoznunk...

MVP:

Szerintem most nem volt egyértelműen kiemelkedő teljesítmény. Megosztani három legény között lehetne (Nika-Tánczos-Vinkovits), a női cím pedig Annáé.

Play Of The Week:

(Nem én találtam ki, a kispadról hangzott el.) Big T. szedi a támadólepattanót, no look pass to Flemming, aki jobb oldalon lent egy hát mögötti átadással Barcsai K. budapesti lakost hozza helyzetbe, ő pedig nem hibázik ziccerben.

Rookie Of The Week:

Bár mindhárman kiválóan helytálltak, én Barcsai Károlyt jelölöm erre az igen becses címre. Azt mondta, iskolás kora óta nem kosarazott ilyen jót.Az ilyen mondatoktól én teljesen ellágyulok. (Meg a kis tömött fehér borítékoktól. Khmm.)

Már csak hármat kell aludni.

Ja, és megfázásra kifejezetten jó a sport.

A bejegyzés trackback címe:

https://teremurak.blog.hu/api/trackback/id/tr922036954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Pibito 2010.05.31. 23:23:07

Üdv minden gladiátornak!

Ezekkel a tudósítói vénákkal akár még az NST-ig is viheti ez a magyar fiú! Továbbra is szurkolunk a hasonlóan magas színvonalú sportirodalmi versenyzéshez!
A szabályokkal kapcsolatban azért megjegyezném: nem túl fair (a mindenkori csapatommal szemben persze...), hogy milyen pici hengerem van, így némi extrára mint kompenzációra azért jogot kéne formálnom, nem?

Továbbá boldog névnapot minden Angéla sporttársnőnek!

BigT 2010.06.04. 21:27:38

Valószínűleg az összes szupersztár(:D) nevében mondhatom, hogy izgatottan várjuk a következő bejegyzést.
A heti szabályértelmezésre különösen kíváncsi leszek. Asszem a hisztit nem tartalmazza sem a magyar sem az amerikai szabályzat:D
Keep up the good work.

morientes 2010.06.05. 15:26:55

szerintem lesz vonatkozó passzus a törvényben.
rendkívüli terhet tesz az ember vállára a tudat, hogy sztárok figyelik...
süti beállítások módosítása